Installeren in tijden van corona
26 maart 2020

Installeren in tijden van corona

Matthijs de Pater: Fit blijven en doorgaan!


Directeur Matthijs de Pater van installatiebedrijf Instain in het Gelderse Terwolde: “Wij werken door zolang het kan, al hebben we volgens de minister dan geen vitaal beroep. Als er iemand in de kou zit vanwege een kapotte ketel, warmtepomp, of er is lekkage, dan is het toch wel fijn dat wij iets kunnen doen. Een aantal collega’s werkt thuis, de monteurs gaan naar klanten en nemen daarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht. We bellen klanten kort voor een klus op om nog even te horen of het door kan gaan. Voor iedereen is het op dit moment nog wennen en aanpassen, met thuiswerkende partners, kinderen die bij huis lopen, de sportclub die dicht is en noem maar op. Dat geldt voor de collega’s, maar net zo goed voor onze klanten natuurlijk. Zelf werk ik nog op kantoor: het voelt een beetje alsof ik het fort bewaak. In deze gekke tijd maakt iedereen z’n eigen protocol, en daar hebben wij soms last van. Woningbouwcorporaties waarvoor wij het ketelonderhoud doen, laten weten dat voorlopig stil te leggen. Of dat verstandig is? Ik betwijfel het, want ketels periodiek nakijken is essentieel. Gelukkig gaan we naar de lente toe, dus kan de kachel binnenkort hopelijk uit.”

 
Als er iemand in de kou zit vanwege een kapotte ketel, warmtepomp, of er is lekkage, dan is het toch wel fijn dat wij iets kunnen doen.
 

Landelijke adviezen opvolgen
Een deel van de Instain servicemonteurs doet tijdelijk andere werkzaamheden. “We hebben werk genoeg”, zegt De Pater, “onze agenda staat nog voor zo’n drie maanden vol. Daarna zien we wel weer verder. Mocht Nederland echt op slot gaan, dan hebben we allemaal een probleem. En dan zijn we er trouwens zeker niet met het huidige noodmaatregelenpakket. Dat is dan een druppel op een gloeiende plaat, hoe goed bedoeld ook. Loonkosten is één ding, maar het gaat ook om huur/hypotheek, verzekeringen, gas, licht, het wagenpark en noem maar op. Mijn motto in deze tijd van onzekerheid luidt: ‘fear is the mother of all shit’. Als iedereen in de paniek schiet, dan valt de economie op termijn helemaal stil en zijn we nog veel verder van huis. Dat moeten we zien te voorkomen, want het gaat eindeloos veel tijd en moeite kosten om alles dan weer op te starten. Het beste wat we volgens mij allemaal kunnen doen, is de landelijke adviezen opvolgen en zo goed mogelijk doorgaan met alles. Daarbij is een ieders fysieke en mentale gezondheid super belangrijk, dus fit en positief blijven, goed eten en op tijd naar bed.”

 

https://www.installatiejournaal.nl/installatiebranche/artikel/2020/03/installeren-in-tijden-van-corona-10110711

 

Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: